She was there

Bratysława. Gdzie i co zjeść – polecane restauracje

Słowacja / Smaki | 25 stycznia 2021
Bratysława

Bratysława to esencja słowackiej kuchni. Bezlik restauracji, knajpek, kawiarni i pubów uraczy nas tradycyjnymi daniami, rozsmakuje w ziemniaczano-mącznych kombinacjach. Nie zabraknie mięsnych konkretów i deserowych finiszów, słowacka kuchnia nie liczy bowiem kalorii. Tu najważniejsze jest danie, nie moda.

Na dobry początek i danie główne

Otwierając kartę menu czekają na nas startery w słowackim stylu, a więc rozmaite wariacje z pastami przyrządzanymi m.in. z bryndzy i podawanymi ze świeżo wypiekanym, chrupiącym chlebem. Dania główne to flagowe bryndzové halušky, czyli kluski ziemniaczane serwowane z bryndzą i skwarkami, vyprážaný syr, a więc smażony panierowany żółty ser czy też zemiakové lokše, naleśniki z ciasta ziemniaczanego podawane z nadzieniem. Słowacka kuchnia to bogaty wybór zup – największą popularnością cieszy się zupa bryndzowa (demikat), tradycyjny kapuśniak (kapustnica) lub aromatyczna zupa czosnkowa. W Bratysławie skosztujecie także pierogi w wersji z bryndzą.  Bryndzove pirohy, bo o nich właśnie mowa, są jedną ze sztandarowych potraw Słowacji. Obok dużego wyboru dań mięsnych, takich jak pieczona kaczka z kapustą (kačica s červenou kapustou) czy polędwiczki zawijane boczkiem (panenka v slaninke), słowacka kuchnia serwuje genialne dania z podrobów. Gulasz z wieprzowych policzków, duszonych wołowych języków czy pieczonego szpiku kostnego to ciekawe i nieoczywiste smaki, o które warto wzbogacić kulinarne doświadczenie.

Bratyslawa Kaczka
Pieczona kaczka z kapustą
Zupa Czosnkowa
Zupa czosnkowa
Gulasz
Gulasz
Pierogi
Pierogi z bryndzą

Na deser

Słowacja deserami stoi. Najpopularniejszym słowackim ciastem jest trdelnik, czyli ciasto nawijane wokół kija, grillowane i posypane cukrem, orzechami lub cynamonem. Ciekawą opcją na słodko są parené buchty. To przygotowane na parze kluski z mąki, drożdży i jajek, nadziewane dżemem. Ten smak uporczywie podąża za mną, zaskakujące połączenie delikatnego, parującego ciasta i słodyczy. Niemniej interesującym deserem jest žemlovka, czyli biały chleb pieczony z owocami. Warstwy chleba przekładane są warstwami owoców i zapiekane w piekarniku. Gotowe ciasto serwuje się na ciepło lub zimno z dodatkiem cukru waniliowego lub cukru pudru.

Dumplings 5724553 1920
Parene buchty nadziewane dżemem
Deser
Przepyszne słowackie słodkości

Piwo i wino

Słowacja słynie z dobrego piwa. Do najbardziej popularnych marek należą Zlatý Bažant, Saris czy też Smadny Mnich. Kraj trunkowo ugości nas jednak nie tylko dużym wyborem piwa, ale także coraz lepszym winem. Prężnie rozwijające się słowackie winiarstwo rozsmakuje nasze podniebienia i zaoferuje m.in. Rieslingi, Tokaje, Muskaty, Frankovka czy też Muller Thurgau. A więc – smacznego!

Wino
Słowacja to prężnie rozwijające się winnice i coraz lepszy wybór win

Poniżej kilka sprawdzonych miejsc w Bratysławie – restauracji, knajpek i pubów.

WhiskyBar44 & Restaurant 

Adres: Vysoka 16

Na whisky.

Grand Cru Wine Gallery

Adres: Zamocnicka 8

Na wino.

Bratislavsky Mestiansky Pivovar

Adres: Drevena 8

Na piwo.

Trzech Muszkieterów  – Traja mušketieri

Adres:  Sládkovieova 7

Na klasyczne dania kuchni słowackiej z francuskim twistem .

Modrá hviezda

Adres: Beblavého 14

Na dania kuchni słowackiej.

Leberfinger

Adres: Viedenska cesta 257

Tradycyjna kuchnia starej Bratysławy, z silnym wpływem austriackich i węgierskich tradycji kulinarnych.

STAROSLOVENSKÁ KRČMA – STAROSŁOWACKA KARCZMA


Adres: Michalská ulica 14-16

Na tradycyjne dania i dobre piwo.

Sky Bar & Restaurant Lemon Tree

 Adres: Hviezdoslavovo namestie 7 | 7th Floor

Na rewelacyjne dania kuchni tajskiej i panoramę miasta.

Więcej na temat Bratysławy znajdziesz w tym artykule.

Sprawdź inne wpisy: