Bratysława. Gdzie i co zjeść – polecane restauracje
Bratysława to esencja słowackiej kuchni. Bezlik restauracji, knajpek, kawiarni i pubów uraczy nas tradycyjnymi daniami, rozsmakuje w ziemniaczano-mącznych kombinacjach. Nie zabraknie mięsnych konkretów i deserowych finiszów, słowacka kuchnia nie liczy bowiem kalorii. Tu najważniejsze jest danie, nie moda.
Na dobry początek i danie główne
Otwierając kartę menu czekają na nas startery w słowackim stylu, a więc rozmaite wariacje z pastami przyrządzanymi m.in. z bryndzy i podawanymi ze świeżo wypiekanym, chrupiącym chlebem. Dania główne to flagowe bryndzové halušky, czyli kluski ziemniaczane serwowane z bryndzą i skwarkami, vyprážaný syr, a więc smażony panierowany żółty ser czy też zemiakové lokše, naleśniki z ciasta ziemniaczanego podawane z nadzieniem. Słowacka kuchnia to bogaty wybór zup – największą popularnością cieszy się zupa bryndzowa (demikat), tradycyjny kapuśniak (kapustnica) lub aromatyczna zupa czosnkowa. W Bratysławie skosztujecie także pierogi w wersji z bryndzą. Bryndzove pirohy, bo o nich właśnie mowa, są jedną ze sztandarowych potraw Słowacji. Obok dużego wyboru dań mięsnych, takich jak pieczona kaczka z kapustą (kačica s červenou kapustou) czy polędwiczki zawijane boczkiem (panenka v slaninke), słowacka kuchnia serwuje genialne dania z podrobów. Gulasz z wieprzowych policzków, duszonych wołowych języków czy pieczonego szpiku kostnego to ciekawe i nieoczywiste smaki, o które warto wzbogacić kulinarne doświadczenie.
Na deser
Słowacja deserami stoi. Najpopularniejszym słowackim ciastem jest trdelnik, czyli ciasto nawijane wokół kija, grillowane i posypane cukrem, orzechami lub cynamonem. Ciekawą opcją na słodko są parené buchty. To przygotowane na parze kluski z mąki, drożdży i jajek, nadziewane dżemem. Ten smak uporczywie podąża za mną, zaskakujące połączenie delikatnego, parującego ciasta i słodyczy. Niemniej interesującym deserem jest žemlovka, czyli biały chleb pieczony z owocami. Warstwy chleba przekładane są warstwami owoców i zapiekane w piekarniku. Gotowe ciasto serwuje się na ciepło lub zimno z dodatkiem cukru waniliowego lub cukru pudru.
Piwo i wino
Słowacja słynie z dobrego piwa. Do najbardziej popularnych marek należą Zlatý Bažant, Saris czy też Smadny Mnich. Kraj trunkowo ugości nas jednak nie tylko dużym wyborem piwa, ale także coraz lepszym winem. Prężnie rozwijające się słowackie winiarstwo rozsmakuje nasze podniebienia i zaoferuje m.in. Rieslingi, Tokaje, Muskaty, Frankovka czy też Muller Thurgau. A więc – smacznego!
Poniżej kilka sprawdzonych miejsc w Bratysławie – restauracji, knajpek i pubów.
WhiskyBar44 & Restaurant
Adres: Vysoka 16
Na whisky.
Grand Cru Wine Gallery
Adres: Zamocnicka 8
Na wino.
Bratislavsky Mestiansky Pivovar
Adres: Drevena 8
Na piwo.
Trzech Muszkieterów – Traja mušketieri
Adres: Sládkovieova 7
Na klasyczne dania kuchni słowackiej z francuskim twistem .
Modrá hviezda
Adres: Beblavého 14
Na dania kuchni słowackiej.
Leberfinger
Adres: Viedenska cesta 257
Tradycyjna kuchnia starej Bratysławy, z silnym wpływem austriackich i węgierskich tradycji kulinarnych.
STAROSLOVENSKÁ KRČMA – STAROSŁOWACKA KARCZMA
Adres: Michalská ulica 14-16
Na tradycyjne dania i dobre piwo.
Sky Bar & Restaurant Lemon Tree
Adres: Hviezdoslavovo namestie 7 | 7th Floor
Na rewelacyjne dania kuchni tajskiej i panoramę miasta.
Więcej na temat Bratysławy znajdziesz w tym artykule.